Saturday, April 24, 2010

Писмо до нашите телевизии

На 13 април 2010, и-мејл со следната содржина е испрате до desk95@a1.com.mk, zurnal@sitel.com.mk, sitelvesti@on.net.mk, info@kanal5.com.mk:

Ако сте заинтересирани да истражите подетално зошто во Струмица патронажните сестри посетуваат само бебиња во што живеат во градот а не одат по селата во струмичко.
Дали стумичката болница има некакви предрасуди за жителите на струмичките села?
Дали немаат возила за да патуваат?
Дали е поради тоа што градоначалниците на селата во струмица се од различна партија од градоначалникот на струмица?
Да појаснам, патронажни сестри се сестрите што треба да ги посетуваат родилките со прво дете, да проверат дали бебињата живеат во соодветни услови и дали е се во ред со нив.
Има многу случаи каде што воопшто не се појавила медицинска контрола, а во ретки случаи дошле, но после многу време.
Колку што можев да дојдам до информации, такви медицински котроли треба да ги посетуваат новороденчињата неколку дена после заминувањето од болница.


До денешен ден, единствен одговор на ова писмо е друг и-мејл од некој @hotmail :
Pozdrav i blagodarime za najavenata tema.Istata e interesna ama ona sto e bitno a go nemate navedeno se selata vo koi go ima ovoj problem,a najdobro ke bide da ostavite vas broj,moze na ovaa adresa pa ke ve kontaktirame so cel da dobieme poveke informacii za navedeniot problem.

Значи темата е интересна, ама кој не е**. После 1-2 одговора на и-мејлите, последно што напишав беше:
ocigledno ne ste zainteresirani, pisav na poveke televizii, ima i drugi zainteresirani, jas vi go kazav problemot, vie otidete ili javete se vo strumickata bolnica, mozete da dobiete lista na novorodencinja, veruvam deka toa ne e taen dokument, so taa lista mozete da vidite koi novorodencinja se od selo, javete se po slucaen izbor na 10 od selo, i 10 od gradot, prasajte, uverete se, vasa rabota e i istrazuvacko novinarstvo , ne moja.
i zosto mi pisuvate od besplaten email? zosto ne pisuvate od oficijalen email kade sto ste vraboteni?

Последниот текст е пратен пред 4 дена, нема одговор, и, за делот „pisav na poveke televizii, ima i drugi zainteresirani“, тоа дека има и други заинтересирани не е точно.

No comments:

Post a Comment