Sunday, April 25, 2010

Вози ме во парк!

Таму птички пеат иако е мрак.
Во парк, во парк, најди место згодно,
ако нема таму место одиме на Суви Лак (водно на струмички)

Saturday, April 24, 2010

Писмо до нашите телевизии

На 13 април 2010, и-мејл со следната содржина е испрате до desk95@a1.com.mk, zurnal@sitel.com.mk, sitelvesti@on.net.mk, info@kanal5.com.mk:

Ако сте заинтересирани да истражите подетално зошто во Струмица патронажните сестри посетуваат само бебиња во што живеат во градот а не одат по селата во струмичко.
Дали стумичката болница има некакви предрасуди за жителите на струмичките села?
Дали немаат возила за да патуваат?
Дали е поради тоа што градоначалниците на селата во струмица се од различна партија од градоначалникот на струмица?
Да појаснам, патронажни сестри се сестрите што треба да ги посетуваат родилките со прво дете, да проверат дали бебињата живеат во соодветни услови и дали е се во ред со нив.
Има многу случаи каде што воопшто не се појавила медицинска контрола, а во ретки случаи дошле, но после многу време.
Колку што можев да дојдам до информации, такви медицински котроли треба да ги посетуваат новороденчињата неколку дена после заминувањето од болница.


До денешен ден, единствен одговор на ова писмо е друг и-мејл од некој @hotmail :
Pozdrav i blagodarime za najavenata tema.Istata e interesna ama ona sto e bitno a go nemate navedeno se selata vo koi go ima ovoj problem,a najdobro ke bide da ostavite vas broj,moze na ovaa adresa pa ke ve kontaktirame so cel da dobieme poveke informacii za navedeniot problem.

Значи темата е интересна, ама кој не е**. После 1-2 одговора на и-мејлите, последно што напишав беше:
ocigledno ne ste zainteresirani, pisav na poveke televizii, ima i drugi zainteresirani, jas vi go kazav problemot, vie otidete ili javete se vo strumickata bolnica, mozete da dobiete lista na novorodencinja, veruvam deka toa ne e taen dokument, so taa lista mozete da vidite koi novorodencinja se od selo, javete se po slucaen izbor na 10 od selo, i 10 od gradot, prasajte, uverete se, vasa rabota e i istrazuvacko novinarstvo , ne moja.
i zosto mi pisuvate od besplaten email? zosto ne pisuvate od oficijalen email kade sto ste vraboteni?

Последниот текст е пратен пред 4 дена, нема одговор, и, за делот „pisav na poveke televizii, ima i drugi zainteresirani“, тоа дека има и други заинтересирани не е точно.

Чистота број 2

Што убаво и лесно, застани си покрај патот, и фрли си ѓубре, и никој ништо не ти може.

Пријателски разговор

Да разјасниме!
Вака треба да застанете кога ќе видите некој пријател:Ако се придржуваме до ова правило полесно ќе влеземе во нато и еу.

Кога татко ти полага возачки испит намето тебе

Доста интересно за гледање, исто како во Пинк Пантер филмот. Пред мои очи, возачот на колата после неколку пати одење напред и назад, успеа да најде геометриска средина и да се паркира вака:За малку ќе оставеше место и некој друг да може да се паркира.

Thursday, April 15, 2010

Како правилно да се паркираме

Правило број 1: Доколку се наоѓате на улица на која што од едната страна нешто се гради, треба да се паркирате спроти градилиштето со што најуспешно би биле центар на вниманието и успешно би оневозможиле некој да помине по улицата, на пример:Правило број 2: Доколку цел свет се паркира на место означено за паркирање, а вие сакате да „не сте со сите“ треба да се паркирате на следниот начин:

и


Правило број 3: Доколку се наоѓате спроти влез на болница, каде што во секој момент би можело да влезе или излезе болничко возило (недај боже живот да е во прашање), а околу вас има слободно место за паркинг, во никој случај не треба да се паркирате на обележаното место туку тоа можете да го направите на следниот начин:

и


Во никој случај не треба да бидете исплашени од пајак службата во струмица, тие нон стоп гледаат шехерезад и бандини.